Δράσεις

Από την παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Παρασκευή 4/5/2012

*************************************************

Ευχαριστούμε όλες και όλους που συμμετείχαν στο flash mob που διοργανώσαμε στο Μετρό του Συντάγματος, ως διαμαρτυρία για την εμπορευματοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας στις 8 του Μάρτη 2010. Δείτε τη δράση μας εδώ:

**************************************

Καμπάνια «3 λεπτά χωρίς τις γυναίκες» στο Σύνταγμα
από τη Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών εν όψει της 8 Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας καλεί γυναίκες και αλληλέγγους άνδρες να συμμετέχουν σε μια δράση-έκπληξη στην πλατεία Συντάγματος.
Η δράση γίνεται στα πλαίσια της καμπάνιας «3 λεπτά χωρίς τις γυναίκες» και θα έχει τη μορφή του freeze flash mob, μιας ακτιβιστικής δράσης από ένα πλήθος ανθρώπων που βρίσκονται όλοι και όλες μαζί σε ένα σημείο και ακινητοποιούνται με το σύνθημα των διοργανωτών, παγώνοντας τον χρόνο για 3 λεπτά.
Το ερώτημα που θα απευθύνει το πλήθος αυτό των παγωμένων γυναικών και αλληλέγγυων ανδρών στους ανυποψίαστους περαστικούς είναι «πως θα ήταν ο κόσμος, έστω και για 3 λεπτά χωρίς τις γυναίκες?»
Βίντεο αντίστοιχης εκδήλωσης στο Καναδά μπορείτε να δείτε εδώ:

Με τη δράση μας αυτή τιμάμε όλες τις γυναίκες και ειδικότερα:

• Τις εργάτριες που το 1857 στο Σικάγο πλήρωσαν με το αίμα τους τους αγώνες τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας
• Τις γυναίκες που αυτή τη στιγμή στις αραβικές χώρες αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, διεκδικώντας παράλληλα την ισότητα των φύλων
• Την Κωσταντίνα Κούνεβα και όσες γυναίκες διώκονται για τη δράση τους
• Τις γυναίκες που υφίστανται την έμφυλη βία στην Ελλάδα και παγκοσμίως
• Τις μετανάστριες και τις προσφύγισσες που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για τις ίδιες και τα παιδιά τους
• Τις γυναίκες που στιγματίζονται λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
• Τις γυναίκες με αναπηρία που αντιμετωπίζουν τη διάκριση και τον αποκλεισμό
• Τις κρατούμενες στις φυλακές που υφίστανται βία λόγω φύλου
Με τη δράση μας αυτή διεκδικούμε:

• Τα αυτονόητα μας δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία,
την πρόσβαση, την οικονομική αυτονομία
• Ίσα δικαιώματα για τις μετανάστριες και τις προσφύγισσες
• Δομές στήριξης γυναικών που υφίστανται έμφυλη βία
Η ώρα συνάντησης για όσες και όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν είναι 17.00 και το σημείο είναι το συντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος.

Για περισσότερες πληροφορίες συμμετοχής ή δημοσιογραφικές πληροφορίες μπορείτε να γράψετε στο againstviolencewomen@gmail.com ή να καλέσετε στο 6973035796 (Σίσσυ Βωβού).

Οι οργανώσεις που στηρίζουν τη ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ είναι:

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (Ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα Φύλου Νεολαίας ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων

***********************************
«ΑΡΡΩΣΤΟΣ» Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΔΡΟΣΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Η δίκη της Ιωάννας Δρόσου, που συνεκδικαζόταν με τον θύτη της βίας κατά γυναίκας τον οποίο η ίδια κατήγγειλε στις 28-9-09, αναβλήθηκε σήμερα λόγω… «αρρώστειας» του θύτη και αντιδίκου.
Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο δικηγόρος με βεβαίωση γιατρού, που έλεγε ότι ο θύτης εξετάσθηκε χθες για τη γρίπη Η1Ν1 και επιβλήθηκε να μείνει στο σπίτι του για τρεις μέρες, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται τα δικαστήρια με τέτοια θέματα αντιδικίας μεταξύ γειτόνων, οπότε η δικηγόρος της Ιωάννας Δρόσου της ανέφερε ότι δεν είναι αντιδικία, αλλά καταγγελία για κακοποίηση γυναίκας η οποία καλούσε σε βοήθεια.
Το αυτόφωτο μονομελές δικαστήριο έδωσε νέα ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, για 18-3-2010.
Εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν παρούσες και παρών στη δίκη.
Μετά την αναβολή, έξω από το δικαστήριο, θεάθηκε ο «άρρωστος» να σουλατσάρει απόλυτα υγιής.
Η Ιωάννα Δρόσου δηλώνει ότι παρά όλες αυτές τις ταλαιπωρίες και τις καθυστερήσεις, θα επιμείνει μέχρι τέλους για την αθώωσή της και την τιμωρία του δράστη.

Αθήνα, 17-12-09

«Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας
κατά των γυναικών – 2009″
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:
Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Losotras-Ομάδα Αποδόμησης Φύλου, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα «Στην Πρίζα», Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική Λισβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Οικολόγων-Πρασίνων

*********************************************
ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΟΣΟΥ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙς 17-12-09

Η Ιωάννα Δρόσου, δικάζεται στις 17-12-09 γιατί έκανε το αυτονόητο: Κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει όταν άκουσε στο γειτονικό της διαμέρισμα να κακοποιείται μια γυναίκα από τον γείτονά της, και να φωνάζει «έλεος», στις 12 τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία δεν ανταποκρινόταν στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα, και η Ιωάννα Δρόσου παρενέβη καλώντας τον γείτονα να σταματήσει. Τότε εκείνος πήδηξε στο μπαλκόνι της βρίζοντας και απειλώντας την, και αφού επιχείρησε να μπει στο σπίτι της από το μπαλκόνι χωρίς επιτυχία, έσπασε την πόρτα της σπέρνοντας βρισιές και απειλές προς κάθε κατεύθυνση μέχρι που έφτασε τελικά η αστυνομία.
Οι δυο οδηγήθηκαν το Α.Τ. Κυψέλης, όπου η Ι. Δρόσου μήνυσε τον θερμόαιμο μάτσο. Και η αστυνομία, αντί να προστατέψει την νεαρή γυναίκα, κατεύθυνε τον δράστη να υποβάλλει και αυτός μήνυση στην Ι. Δρόσου για αντιπερισπασμό, με κατηγορίες περί διατάραξης της οικιακής του ειρήνης και απειλής, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να βρεθεί κρατούμενη όλη νύχτα, να παραπεμφθεί μαζί με τον δράστη στον εισαγγελέα την επόμενη ημέρα, και μάλιστα με χειροπέδες, όπου και ορίστηκε η δικάσιμος για τις 17 Δεκεμβρίου.
Το περιστατικό αναφέρεται αναλυτικότερα στη διαμαρτυρία γυναικείων οργανώσεων της 31-9-09 (επισυνάπτεται) όπου ζητείται η τιμωρία του δράστη και η ευαισθητοποίηση επιτέλους των δικαστικών λειτουργών στα θέματα βίας κατά των γυναικών.
Επισημαίνουμε ότι οι υποχρεώσεις των αστυνομικών που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας του Απριλίου 2005 (15 σελίδων) για την «αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» δεν τηρήθηκαν, κάτι που συνιστά παράλειψη του αστυνομικού τμήματος Κυψέλης στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν το περιστατικό.
Αναφέρεται στη σελ. 6:
«Άμεση ανταπόκριση
Με την άφιξη του θύματος στο Αστυνομικό Τμήμα ή την τηλεφωνική καταγγελία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, οι αστυνομικοί οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στο χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης». Οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν, όπως αναφέρεται πιο πάνω.
Σελ. 7:
«Ασφάλεια και προστασία του θύματος
Πρώτιστο καθήκον του αστυνομικού είναι η ασφάλεια και η προστασία του θύματος. Όταν απειλείται η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η υγεία του θύματος, επιβάλλεται άμεση αστυνομική επέμβαση». Το θύμα ούτε που το αναζήτησε η αστυνομία, όταν έφθασε μετά από ώρες, και φυσικά το κακοποιημένο θύμα δεν κατέθεσε, προφανώς από φόβο.
Σελ. 12:
«Ενημέρωση των γειτόνων για την κατάσταση, τους οποίους μπορεί να παρακαλέσει να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία, μόλις αντιληφθούν ότι το θύμα κινδυνεύει». Η αστυνομία όχι μόνο δεν παρακάλεσε τους γείτονες να τηλεφωνήσουν, αλλά συνέλαβε την Ιωάννα Δρόσου που κατάγγειλε το περιστατικό, δεχόμενη ότι η καταγγελία της αποτελούσε «διατάραξη οικιακής ειρήνης» του δράστη.
Η επανειλημμένη διατάραξη της οικιακής ειρήνης των γειτόνων του δράστη με την συχνή κακοποίηση γυναικών που έρχονταν στο σπίτι του, δεν απασχόλησε την αστυνομία, όπως επίσης και η σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου θύματος αλλά και των άλλων θυμάτων στο παρελθόν.

Αλληλεγγύη στην Ιωάννα Δρόσου
Καμιά ανοχή στη βία κατά των γυναικών
Τιμωρία του δράστη της κακοποίησης

Αθήνα, 15-12-09

«Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – 2009»

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:
Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Losotras-Ομάδα Αποδόμησης Φύλου, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα «Στην Πρίζα», Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Οικολόγων-Πρασίνων

*********************************************
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΗ 2009

Όχι στη βία κατά των γυναικών – Δεν σωπαίνω!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ: Δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι για την συνδικαλιστική της δράση ως γραμματέας σωματείου καθαριστριών
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ: Βρέθηκε νεκρή μετά τους αγώνες της κατά των εξευτελιστικών πρακτικών εις βάρος των γυναικών στις φυλακές
30ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ: Ακρωτηριάστηκε με αλυσοπρίονο από τον εν διαστάσει σύζυγό της στην Καλαμάτα μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά τους
25ΧΡΟΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ: Αποκεφαλίστηκε από τον σύζυγό της στην Σαντορίνη
ΑΛΙ ΖΑΧΙΡΑ: Οικιακή βοηθός την οποία έριξε η εργοδότριά της από το δεύτερο όροφο

Για τις 5 αυτές γυναίκες – θύματα βίας μάθαμε, λιγότερα ή περισσότερα. Για τις 16 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τον νυν ή πρώην σύντροφο/σύζυγό τους τον τελευταίο χρόνο ίσα που μάθαμε. Για τις 5.000 γυναίκες που βιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα δεν θα μάθουμε ποτέ. Το ίδιο και για τις χιλιάδες γυναίκες που κακοποιούνται καθημερινά με τόσους άλλους τρόπους.

Οι δολοφονίες και οι βιασμοί των γυναικών ήταν ανέκαθεν απλά η κορυφή του παγόβουνου και αποτελούσαν την πιο βάρβαρη μορφή επιβολής της ανδρικής εξουσίας πάνω στα σώματα των γυναικών, σε ένα πατριαρχικό σύστημα βίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και εξαπλώνεται το trafficking, το σύγχρονο δουλεμπόριο για σεξουαλική εκμετάλλευση με θύματα γυναίκες και ανήλικα παιδιά, που έχει εξελιχθεί στην τρίτη πιο κερδοφόρα επιχείρηση παγκοσμίως.

Όμως η βία που υφίσταται η γυναίκα είναι καθημερινή, πολύμορφη και πανταχού παρούσα: στο σπίτι, στην εργασία, στο δρόμο. Από τα υποτιμητικά σχόλια, τον προσβλητικό λόγο, τον «δεδομένο» ρόλο της νοικοκυράς και της μητέρας, τα σεξιστικά «κομπλιμέντα», τις διαφημίσεις που την υποβιβάζουν σε διακοσμητικό – σεξουαλικό αντικείμενο έως το χούφτωμα στο λεωφορείο, την σεξουαλική παρενόχληση, την «πατροπαράδοτη» σφαλιάρα, το ξύλο και κάθε είδους απειλές και εξευτελισμούς. Είναι τόσο η ίδια αυτή βία όσο και η υποψία της που την εμποδίζει από την ισότιμη συμμετοχή στο δημόσιο χώρο, της στερεί τη νύχτα, την καθηλώνει.

Αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να την αλλάξουμε!
Να παλέψουμε για την κατάργηση των σχέσεων εξουσίας, για μια κοινωνία χωρίς φόβο, φτώχεια και βία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις με σεβασμό στη πολυμορφία.
Να σπάσουμε τη σιωπή και την ανοχή, να κάνουμε ορατή την «αθέατη» καθημερινή ενδοοικογενειακή βία και τη βία λόγω φύλου.
Να στηρίξουμε όλες τις γυναίκες που τολμούν να την καταγγείλουν. Να μην επιτρέψουμε την ενοχοποίηση και την περιθωριοποίησή τους. Να δημιουργηθούν επαρκείς χώροι υποδοχής και υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Να υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Να ανατρέψουμε τα στερεότυπα και να αλλάξουμε την νοοτροπία που κυριαρχεί στην οικογένεια, την εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

24 Νοέμβρη:
—————
12.00 συνέντευξη τύπου (η αίθουσα θα ανακοινωθεί σύντομα)
18.30 παρουσίαση του βιβλίου της Ιωσηφίνας Τσουδερού, συγκριτική μελέτη των καταφυγίων σε Ελλάδα και Ιταλία
Παρουσίαση της έκθεσης 2009 του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών
Παρουσίαση της έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των καταφυγίων στην Ελλάδα
Συζήτηση
(Καμπαρέ Βολτέρ, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο – Παράλληλος Αχιλλέως)

25 Νοέμβρη:
—————-
18.00 Διαδήλωση από τα Προπύλαια – πλατεία Κλαυθμώνος (Γενική Γραμματεία Ισότητας) – Σύνταγμα
20.00 Δραματοποιημένη παρουσίαση (σκετς) της επιστολής της Κατερίνας Γκουλιώνη λίγες μέρες πριν βρεθεί νεκρή κατά τη διάρκεια μεταγωγής
Ανάγνωση ποιημάτων και λογοτεχνικών κειμένων που συνδέονται με τη βία κατά των γυναικών
Προβολή κινουμένων σχεδίων για τη βία κατά των γυναικών
Τραγούδια
(Nosotros – Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια – 2ος όροφος)

**********************************************
Στην πρωτοβουλία μέχρι στιγμής μετέχουν: Διεθνής Αμνηστία, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ομάδα Αποδόμησης Φύλου Losotras, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα Στην Πρίζα, Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων .

Σχολιάστε