Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία τη χρονιά που πέρασε

25Nov_A3

Λίγες αλλά σημαντικές επιτυχίες, πολύ δουλειά και συνεχή προσπάθεια, έχουμε να επιδείξουμε για τη χρονιά που πέρασε ως Πρωτοβουλία. Παρουσιάζουμε εδώ έναν συνοπτικό και συγκεντρωτικό απολογισμό, ενώ οι ενέργειές μας δημοσιοποιούνταν στο μπλογκ μας, στο «Φύλο Συκής» και στον Τύπο γενικότερα καθώς εξελίσσονταν.

● Σημαντικότατη επιτυχία μας είναι η απελευθέρωση όλων των οροθετικών γυναικών (27 τον αριθμό), οι οποίες παρέμειναν στη φυλακή έως 11 μήνες (με σταδιακή αποφυλάκιση). Οι 5 τελευταίες από αυτές αθωώθηκαν στις 12/3/13. Η Πρωτοβουλία μας, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που δημιουργήθηκε με το όνομα «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές γυναίκες», συνέβαλε με πολύ συστηματικό τρόπο και συνεχές ενδιαφέρον στην αρωγή στα θύματα του παράνομου και απάνθρωπου εγκλεισμού των γυναικών αυτών. Πηγαίναμε κάθε εβδομάδα στις φυλακές για επίσκεψη, ενημέρωση, προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ψυχολογική στήριξη. Φροντίσαμε τη νομική τους κάλυψη, παραστήκαμε ως μάρτυρες στα δικαστήρια, και ακόμα φροντίσαμε επείγουσες ανάγκες κάποιων από τις αποφυλακισμένες. Συμβάλαμε στη δημιουργία της ταινίας «Ερείπια» της Ζωής Μαυρουδή, η οποία απηχεί με τον δικό της τρόπο τη βαρβαρότητα του κράτους απέναντι στις γυναίκες αυτές. Μιας ταινίας που ήρθε για να μείνει, «για να μην ξεχνάμε». Συμβάλαμε στην διαρκή δημοσιοποίηση του θέματος και την πίεση προς τις δημόσιες αρχές για την αποφυλάκισή τους. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης συνεχίζει την δράση της, κυρίως για τις δικαστικές ενέργειες που θα προχωρήσουν στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

● Άλλη σημαντική επιτυχία μας είναι ότι ο «βιαστής με την τυρόπιττα», καταδικάστηκε επιτέλους για τις τρεις από τις τέσσερεις τουρίστριες-θύματα της δράσης του, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια (πρωτόδικο δικαστήριο) σε 12 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή έκτισης της ποινής, όπως εμείς ρητά ζητούσαμε. Το τέταρτο θύμα είχε διαχωριστεί δικαστικά, και καταδικάστηκε και από Εφετείο. Η Πρωτοβουλία μας δημοσιοποίησε το θέμα με συνεχείς ενέργειές της, ώστε να πάψει ο βιασμός τουριστριών να παραμένει «ακίνδυνο σπορ», όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά. Καταγγείλαμε την παροιμιώδη κωλυσιεργία, στρεψοδικία και αρνησιδικία της υπεράσπισής του, που οδηγούσε στη συνεχή αναβολή εκδίκασης εκ μέρους της δικαστικής αρχής, η οποία ασφαλώς φέρει την κύρια ευθύνη για όλη αυτή την καθυστέρηση, δεχόμενη το επιχείρημα ότι «άλλες δίκες» που είχε η υπεράσπιση του βιαστή ήταν σημαντικότερες, χορηγώντας έτσι τις διαρκείς αναβολές..

● Επιτυχία και αποτυχία μαζί, η περίπτωση του βιασμού Φιλιππινέζας οικιακής βοηθού. Ο βιαστής καταδικάστηκε πρωτοδίκως πέρυσι σε 12 χρόνια φυλάκιση, αλλά το δικαστήριο δεν επέβασε άμεση έκτιση της ποινής. Όταν ήρθε η ώρα του Εφετείου, στις 12/3/13, και μετά τις σχετικές αναβολές, ο βιαστής εξαφανίστηκε, ώστε σήμερα είναι μεν καταδικασμένος, αλλά καταζητούμενος. Το θύμα δεν θεωρεί ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, γι’ αυτό το λόγο, και η ζωή της και υ ψυχή της πάσχουν από αυτή την αιτία. Η πρωτοβουλία μας ήταν στο πλευρό της Φιλιππινέζας από την αρχή του δράματός της.

● Στην περίπτωση της συζυγοκτόνου Σανιέ Οσμάνογλου, που είναι ρομνί και μάλιστα από μειονότητα και πάμφτωχη, η Πρωτοβουλία μας βρέθηκε αλληλέγγυα και αγωνιστήκαμε να πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, αφού είχε καταδικαστεί και από το Εφετείο σε 10 χρόνια φυλακή. Η Σανιέ είχε σκοτώσει τον άντρα της σε κατάσταση αυτοάμυνας το 2003, μετά από συνεχή κακοποίηση. Έχει 8 παιδιά, όλα ανήλικα κατά την τέλεση της πράξης. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 2000 ευρώ για την προσφυγή στον άρειο Πάγο, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε η αίτησή της και η Σανιέ από τις 31/1/13 βρίσκεται ξανά στις φυλακές της Θήβας, μετά από αποφυλάκιση 5 ημερών.

● Στις 8 Μάρτη οργανώσαμε εκδηλώσεις στο Μοναστηράκι, με δήθεν τηλεοπτική εκπομπή που κατάγγελλε τον σεξισμό, στην οποία συμμετείχαν και άλλες ομάδες.

● Ανταποκριθήκαμε στην κίνηση της Πρωτοβουλίας κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης για διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 9 Μάρτη, και έκφραση αλληλεγγύης προς την Ζωή Δαλακλίδου, το τραγικό θύμα βιασμού και φόνου. Οργανώσαμε πούλμαν για μετάβαση από την Αθήνα σε συνεργασία με άλλες ομάδες και συμμετείχαμε σε μια μεγάλη, μαζική και συναισθηματικά φορτισμένη διαδήλωση, που είχε το σύνθημα Όχι άλλη βία κατά των γυναικών.

● Συμμετείχαμε σε όλη τη διαδικασία της ευρωπαϊκής δικτύωσης Alter Summit (Εναλλακτική Σύνοδος των Κινημάτων) η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 6-7 Ιουνίου. Συνεργαστήκαμε με πολλές φεμινιστικές ομάδες και οργανώσεις, καθώς και με ομάδες φύλου, και οργανώσαμε μια πολύ πετυχημένη Συνέλευση των Γυναικών στο ΟΑΚΑ. Η συνέλευση αυτή είχε φυσικά ευρωπαϊκό χαρακτήρα, και η διοργάνωσή της έγινε από κοινού και σε συνεργασία με φεμινίστριες από την Ευρώπη με τις οποίες και δημιουργήσαμε δίκτυα επικοινωνίας και κοινών δράσεων για το παρόν και το μέλλον. Το Alter Summit αγωνίζεται για μια Ευρώπη φεμινιστική, μεταξύ άλλων, και για εμάς είναι μια πολύ καλή υποστήριξη μέσα στο σκληρό πατριαρχικό τοπίο της Ελλάδας.

● Εκδώσαμε ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ στις 17/6/13, υποστηρίζοντας το αγαθό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τονίζοντας τον σχετικά θετικό ρόλο της στο ζήτημα της σεξιστικής παρουσίασης των γυναικών, σε αντίθεση με πολλά άλλα κανάλια και μίντια. Συμμετείχαμε ως Πρωτοβουλία ολόκληρο τον μήνα Ιούνιο στις καθημερινές εκδηλώσεις, ενώ η παρουσία μας με μικρότερη συμμετοχή συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία ημέρα της αστυνομικής εισβολής και η αλληλεγγύη μας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση του αγώνα τους.

● Είμαστε σε συχνή επικοινωνία με κάποιες φυλακισμένες στη Θήβα, και συχνά ανταποκρινόμαστε σε αιτήματά τους για συγκεκριμένες γυναίκες ή για συνθήκες κράτησης. Στις 26/9/13 είχαμε καταγγελία από τις οροθετικές που είχαν μεταφερθεί στη Θήβα, για τα θέματα των φαρμάκων τους και της ιατρικής τους παρακολούθησης. Μετά από δημοσιοποίηση και άλλες παρεμβάσεις μας και πιέσεις, κάποια από τα θέματά τους βρίσκονται σε καλό δρόμο. Δυστυχώς όμως, σε κάθε επικοινωνία ή μετάβασή μας στις φυλακές, επιβεβαιώνονται οι κακές συνθήκες κράτησης, ενώ οι λόγοι της κράτησης πολλών γυναικών έχουν σχέση με τις πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας και την πατριαρχική δικαιοσύνη.

● Στο Εφετείο του επίδοξου φονιά της Βαλμπόνα Ρ., στις 11/10/13 στην Καλαμάτα, επιβεβαιώθηκε η ποινή του πρωτόδικου δικαστηρίου για 17 χρόνια κάθειρξη. Η Βαλμπόνα είχε τεμαχιστεί από τον εν διαστάσει σύζυγό της το 2009 και η διάσωσή της είναι ένας πραγματικός ιατρικός άθλος. Η Πρωτοβουλία μας ήταν στην αλληλεγγύη από τη στιγμή που μαθεύτηκε η βαρβαρότητα αυτή, με δημόσια εκδήλωση έξω από το ΚΑΤ όταν η Βαλμπόνα ήταν σε καταστολή και μεταξύ θανάτου και ζωής. Μέχρι σήμερα την έχουμε ακολουθήσει σε κάθε ανάγκη της.

● Τέλος, εκτός από τις μεγάλες υποθέσεις τις οποίες παρακολουθούμε, η πρωτοβουλία μας δέχεται συχνότατα τηλεφωνήματα από γυναίκες που έχουν σχετικά προβλήματα και τις προσανατολίζει αναλόγως. Σημειώνουμε με έμφαση την συνεχιζόμενη έλλειψη καταφυγίων για επείγοντα περιστατικά, όπως φαίνεται και από την κοινή ανακοίνωση που μοιράζουμε φέτος για τις 25 Νοέμβρη.

● Επίσης, σημαντική συμβολή της πρωτοβουλίας μας είναι η ανάδειξη των σχετικών προβλημάτων στο δημόσιο χώρο με διάφορες ευκαιρίες και η προσπάθεια για την δημιουργία ενός ισχυρού αυτόνομου φεμινιστικού κινήματος.

Σήμερα και κάθε μέρα του χρόνου, αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 

24 Νοέμβρη 2013

25 Νοε – Φυλλάδιο

25 Νοε – Αφίσα

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s