25Η ΝΟΕΜΒΡΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Image

Ο αγώνας της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας  δεν διεξάγεται μια μέρα το χρόνο, αλλά κάθε μέρα του χρόνου. Φέτος, από τις 25 Νοέμβρη 2011 έως και σήμερα, έχουμε υλοποιήσει τις εξής δράσεις:

 • Υποστήριξη Αφρικανής που που βρίσκεται χρόνια στη χώρα και όμως συνελήφθη για χαρτιά, αποφυλάκισή της μετά από λίγες μέρες με συντονισμένη προσπάθεια αλληλέγγυων δικηγόρων και συλλογή χρημάτων με εράνους για τα έξοδα.
 • Υποστήριξη Φιλιππινέζας οικιακής βοηθού, που υπέστη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας από τον παππού των παιδιών που φύλαγε, και δρομολόγηση της νομικής προσφυγής της.
 • Υποστήριξη μεσήλικης Φιλιππινέζας θύματος βιασμού, στο δικαστήριο, όπου ο βιαστής καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, και πρόσφατα στο Εφετείο που αναβλήθηκε.
 • Υποστήριξη νεαρής Αφρικανής θύματος τράφικινγκ, η οποία κατάφερε να καταγγείλει τους μαστροπούς, παρά την τρομοκράτηση και τις απειλές. Κατάγγειλε μαζί με άλλη μια κοπέλα, η οποία στο δικαστήριο αναίρεσε επίμαχα στοιχεία της κατάθεσής της. Στο δικαστήριο, τον Μάρτη, ένας κατηγορούμεος και μια κατηγορούμενη, «συμπατριώτες» της, καταδικάστηκαν σε 15 και 16 χρόνια αντίστοιχα. Η αρωγή συνεχίστηκε και μετά τη δίκη σε διάφορα επίπεδα (δουλειά, έγγραφα λ.κλπ).
 • Συνέχιση υποστήριξης νεαρής Μολδαβής την οποία είχαμε βρει έγκυο και στο δρόμο την περασμένη χρονιά, με οικιακό εξοπλισμό, είδη για το μωρό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια.
 • Συμμετοχή σε δημόσιες δραστηριότητες στις 8 Μάρτη για τα δικαιώματα των γυναικών.
 • Υποστήριξη γυναίκας που σκότωσε το σύζυγό της σε αυτοάμυνα, και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση από το Εφετείο το Μάρτιο. Την υποθεση γνωρίσαμε λίγες μέρες πριν το Εφετείο από αλληλέγγυες γυναίκες, και από τότε φροντίσαμε για αίτηση προσωρινής αποφυλάκισης και για προσφυγή για αναίρεση στον Άρειο Πάγο, που έγινε στις 13 Νοεμβρίου, με συλλογή 1700 ευρώ από την Πρωτοβουλία μας σε συνεργασία με το ΚΕΔΕ. Η γυναίκα παραμένει στη φυλακή (βλ. ανακοίνωση στο μπλογκ μας).
 • Συμπαράσταση σε δίκη-εφετείου τον Ιούνιο, νεαρής θύματος βιασμού, τουρίστριας από βόρεια ευρωπαϊκή χώρα, με κατηγορούμενο Έλληνα πολίτη μεγάλης ηλικίας. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη, όπως και πρωτόδικα, τον Απρίλιο του 2011, μετά από μαραθώνιο ενστάσεων και εξαιρέσεων καθαρής αρνησιδικίας, με αποτέλεσμα να γίνουν 14 συνεδριάσεις για ένα μόνο Εφετείο. (Βλ. σχετική ανακοίνωση στο μπλογκ μας).
 • Υποστήριξη γυναίκας-μετανάστριας μακρόχρονα διαμένουσας, με ακραία και μακρόχρονη βία δολοφονικής μορφής από τον σύζυγό της, με δύο παιδιά, η οποία κατάφερε να φύγει από το σπίτι της και μετά από σύντομη παραμονή σε ξενώνα να φύγει στο εξωτερικό με τα παιδιά της. Αυτή μάλλον έσωσε τη ζωή της.
 • Υποστήριξη των 26 οροθετικών γυναικών που διαπομπεύθηκαν και φυλακίστηκαν τον περασμένο Μάιο, 16 από τις οποίες βρίσκονται ακόμα στη φυλακή. Συνεργασία με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ενιαία «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές» με συνεχή στήριξη προς αυτές και δύο δημόσιες μαζικές εκδηλώσεις. (βλ. ανακοινώσεις στο μπλογκ μας).
 • Ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω διαδικτύου και νέων τεχνολογιών σε 5 γυναίκες θύματα βίας λόγω φύλου, από κοινωνική λειτουργό της πρωτοβουλίας.
 • Διάδοση μηνυμάτων αλληλεγγύης και συγγραφή άρθρων, παροχή συνεντεύξεων, social media, για την αλλαγή νοοτροπιών και ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας λόγω φύλου.
 • Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των κινημάτων στη Φλωρεντία, με νέες δικτυώσεις με φεμινιστικές ομάδες.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s