Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Η επίθεση του φασίστα Κασιδιάρη εναντίον των δύο υποψήφιων βουλευτίνων της Αριστεράς και όσα ακολούθησαν, έχουν πολλαπλά μηνύματα για εμάς τις φεμινίστριες και για την κοινωνία, που στις σημερινές ιστορικές στιγμές αγωνίζεται να προχωρήσει στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πρώτα θέλουμε να συγχαρούμε τις δύο υποψήφιες βουλευτίνες, κυρίες Δούρου και Κανέλλη, τόσο γιατί στηλίτευσαν τον φασίστα που ήταν στο πάνελ όσο και για την αυθόρμητη αλληλεγγύη που επέδειξε η δεύτερη.
Δεύτερον, επαναλαμβανουμε από την ανακοίνωσή μας του Μαίου 2011: «Θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την άνοδο του φασισμού με τα πιο αποκρουστικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 1930, που θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουν μόνο στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας». …» οι αρχές του φασισμού για τη θέση της γυναίκας, τα τρία Κάπα (στα Γερμανικά) όπως τα έλεγε, Κουζίνα, Παιδιά και Εκκλησία, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τους στόχους της ισότητας των φύλων και της απελευθέρωσης των γυναικών, που εμπνέουν την  η Πρωτοβουλία μας.»
Τρίτον, εκφράζουμε την στενοχώρια μας για πολλά σχόλια που ακολούθησαν από μερίδα της κοινωνίας, όπως «τι δουλειά είχαν γυναίκες να ασχολούνται με την πολιτική; Να γυρίσουν στο νοικοκυριό τους», «Καλά έκανε στις γλωσσούδες» κλπ. Πολύ φοβόμαστε ότι όσοι και όσες εξέφρασαν τέτοιες απόψεις δεν είναι μόνο μέλη ή οπαδοί της Χρυσής Αυγής.
Γνωρίζουμε ότι τέτοια σχόλια ταιριάζουν με τις αντιλήψεις της φασιστικής αυτής οργάνωσης, που  φυσιολογικοποιεί τη βία γενικά στην κοινωνία αλλά  και ειδικά στις γυναίκες, ο ρόλος των οποίων, όπως διακηρύσσουν, είναι μόνο τα οικιακά και η ανατροφή των (αρίων) παιδιών τους.
Επισημαίνουμε όμως ότι το αυγό του φιδιού, όσον αφορά στις γυναίκες, επωάζεται διπλά και τριπλά από όλη την κοινωνία, όταν αυτή αδιαφορεί για την καθημερινή βία κατά των γυναικών μέσα και έξω από το σπίτι αλλά και για όλες τις διακρίσεις που οι γυναίκες υφίστανται στην δημόσια σφαίρα της πολιτικής και της εργασίας. Είναι ένα ακόμα σύμπτωμα ότι η κρίση υποβαθμίζει  ακόμα περισσότερο τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, και μια προειδοποίηση για εγρήγορση.
Από την άλλη μεριά, η κρατική πολιτική δεν έχει φροντίσει να θωρακίσει τα δικαιώματα των γυναικών με ευαισθητοποίηση του κόσμου, με εκπαιδευτικές πρακτικές στα σχολεία όλων των βαθμίδων, με στηλίτευση αλλά και ποινικοποίηση του σεξισμού σε όλες του τις μορφές.
Τέλος επισημαίνουμε ότι, δυστυχώς, στις προηγούμενες αλλά και τις ερχόμενες εκλογές, τα δικαιώματα των γυναικών απουσίαζαν από τα προγράμματα και τις προτεραιότητες των κομμάτων, και τα μόνα που ακούστηκαν ήταν οι δηλώσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον της ισότητας των δύο φύλων, αλλά και την προαναγγελθείσα φυλάκιση δεκάδων οροθετικών γυναικών με απόφαση των υπουργών του ΠΑΣΟΚ.
Συνεπώς, εκτός από τον αγώνα εναντίον του φασισμού και των φασιστών, που πήρε μια συμβολικά ακραία μορφή όταν ο συγκεκριμένος φασίστας ήρθε σε αντιπαράθεση με δυο έξυπνες και μορφωμένες γυναίκες, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το ξερίζωμα του συνηθισμένου καθημερινού φασισμού που ενδημεί σε πολλούς ιδεολογικούς και κοινωνικούς χώρους και σε ποικίλα μορφωτικά επίπεδα.

Αθήνα, 9-6-2012

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s