ΒΙΑΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ

Αθήνα, 10 Απρίλη 2012

Σε πέντε χρόνια φυλακή καταδικάστηκε Ε. Α. από το Εφετείο της Αθήνας, την περασμένη εβδομάδα, για βιασμό 19χρονης τουρίστριας από βόρεια ευρωπαϊκή χώρα το 2005, ποινή ίδια με την πρωτόδικη καταδίκη του το 2008. Ο ίδιος κατηγορείται για το βιασμό ακόμα τριών τουριστριών την ίδια περίοδο, δύο από την Αυστραλία και μια από Καναδά. Για τις κατηγορίες αυτές δεν έχει ακόμα δικαστεί, μετά από αναβολές επί αναβολών, με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να έρχονται από τις χώρες τους για να βρεθούν αντιμέτωπες μια ακόμα αναβολή, όπως έγινε το 2010.

Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος για κατά συρροή βιασμούς τριγύριζε στην Πλάκα, πλησίαζε νεαρές τουρίστριες και πρότεινε να τις ξεναγήσει, μετά από λίγο τους πρόσφερε μια τυρόπιτα όπου μέσα είχε φροντίσει να βάλει το υπνωτικό και βαρύ χάπι STILNOX, στη συνέχεια τις οδηγούσε να πιουν παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό (για να έρθουν στο «πνεύμα των  Θεών»), συνδυασμός που προκαλεί παραισθήσεις, παράλυση και άλλα, μετά τις οδηγούσε σε παρακείμενο ξενοδοχείο υποβασταζόμενες, τις βίαζε και έφευγε. Η συγκεκριμένη 19χρονη τότε κοπέλα βρέθηκε μετά από ώρες από τον ξενοδόχο στο δωμάτιο αναίσθητη και σε κακή κατάσταση. Η ίδια περίπου ιστορία έχει περιγραφεί από τις άλλες γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον ίδιο για βιασμό.

Ο Αριστόβουλος συνελήφθη μετά από έρευνα του τοπικού αστυνομικού τμήματος, με δόλωμα, και αναγνωρίσθηκε από τις καταγγέλλουσες.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία παρακολούθησε και αυτή τη δίκη, με τις απίστευτα πολλές συνεδριάσεις και καθυστερήσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης. Από τον Ιούνιο που ολοκληρώθηκε η διαδικασία και φτάσαμε στην αγόρευση του εισαγγελέα ο οποίος κατέληξε να ζητήσει την ενοχή χωρίς ελαφρυντικά, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου  ζήτησε εξαίρεση του εισαγγελέα και της έδρας, προκειμένου, προφανώς, να καθυστερήσει κι άλλο η έκδοση απόφασης. Ως συνήθως, και σ’ αυτή τη δίκη καταγγέλθηκαν οι γυναικείες οργανώσεις.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από μια από τις παθούσες, την καναδέζα Natalie K. για το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, η οποία αίρει της συνθήκες δίκαιης δίκης.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών  επαναφέρει το αίτημα για δίκαιη δίκη σε εύλογο χρονικό διάστημα, ειδικά σε κακουργήματα όπως ο βιασμός ή άλλης μορφής βία κατά των γυναικών. Υπογραμμίζει ότι ιδιαιτέρως στις καταγγελίες για βιασμό, η μεταχείριση των γυναικών που τον καταγγέλλουν είναι τόσο άσχημη και εξευτελιστική κατά την ακροαματική διαδικασία, σαν δεύτερος βιασμός, γι’ αυτό (και για πολλούς άλλους λόγους) οι παθούσες συχνά δεν προχωρούν στα δικαστήρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μια από τις τέσσερις που έχουν κάνει καταγγελία, την έχει αποσύρει για τους λόγους αυτούς με το ίδιο σκεπτικό.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s