Εκδήλωση «Βία κατά των γυναικών: Δομές στήριξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας μας με τίτλο «Βία κατά των γυναικών: Δομές στήριξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στην οποία οι ομιλήτριες παρουσίασαν το σοβαρό ζήτημα της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και τους στόχους μας για τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων που είναι απαραίτητοι για τη συμβολή στην εξάλειψη της μεγάλης αυτής μάστιγας που πλήττει τις γυναίκες στο πλαίσιο της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας και της σημερινής κρίσης που εντείνει τις ανισότητες και δημιουργεί χώρο ανάπτυξης της βίας.

Αναφέρθηκε ότι σήμερα μειώνονται τα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, αλλά ακόμα και εκεί που υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για τη συγκεκριμένη δράση λόγω ΕΣΠΑ, το ασφυκτικό και αντιφατικό νομικό πλαίσιο εμποδίζει την αξιοποίησή τους. Παρουσιάστηκε η δεοντολογία και η εμπειρία των δομών στήριξης και τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των Δήμων και της Περιφέρειας με γυναικείες Οργανώσεις που έχουν στελέχη και τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλές φεμινίστριες, καθώς και μέλη από όλες τις ομάδες της συνδιοργάνωσης, και εκλεγμένα στελέχη από την Περιφέρεια και πολλούς Δήμους.

Εκ μέρους της Περιφέρειας, η κυρία Μάρω Χολέβα έφερε το χαιρετισμό της αντιπεριφερειάρχου κυρίας Παπαδημητρίου, ενώ η αντιπεριφεριάρχης Νότιας Αθήνας κ. Μαρία Καρακλιούμη, ανέφερε ότι συμφωνεί για την ανάγκη των δομών στήριξης και της συνεργασίας με τις γυναικείες οργανώσεις.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι κύριοι Κώστας Διάκος και Δημήτρης Τσουκαλάς, ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους ότι εκτιμούν τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα εργαστούν στην Περιφέρεια για την υποστήριξή του.

Η κυρία Άννα Φιλίνη, πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, παρευρέθηκε εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και του Δημάρχου κ. Καμίνη δήλωσε τη συμφωνία της για τους στόχους της εκδήλωσης.
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη του Δήμου Αθηναίων, η σύμβουλος Μαρία Κανελλοπούλου στηλίτευσε το σχέδιο Καλλικράτης και ανέφερε ότι αποτελεί την εφαρμογή του Μνημονίου στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στην αλληλεγγύη, στη δύσκολη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, και τη βία που δέχονται συχνά από τους «εκκαθαριστές» (ομάδες επίθεσης), της περιοχής.
Από το χώρο των Δήμων, συμμετείχε η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κυρία Μαρία Ανδρούτσου με τις δημοτικές συμβούλους Ελένη Καντζέλη και Ελένη Χατζηδημητρίου, από την Αγία Βαρβάρα η Κωνσταντίνα Νέζη, από το Αιγάλεω ο Δημήτρης Μπίρμπας, από το Γαλάτσι ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος, από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης οι κυρίες Παναγιώτα Κωνσταντινίδου και Κατερίνα Αρβανίτη, από τον Δήμο Πειραιά και το Λιμάνι της Αγωνίας η Ελένη Σταματάκη, από το Δήμο Καλαμακίου ο Δημήτρης Κλαυδιανός.
Παρευρέθηκαν επίσης η υπεύθυνη για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων κ. Νάγια Παπαλιάκου και η Ερμίνα Κυπριανίδου εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η συντονίστρια τόνισε ότι ο αγώνας της πρωτοβουλίας μας συνεχίζεται, και την προθυμία μας για συνεργασία με τους φορείς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αθήνα, 5-5-2011

Τη Φεμινιστική Πρωτοβουλία στηρίζουν οι παρακάτω συλλογικότητες:
Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (Ελληνικό Δίκτυο), Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα Φύλου Νεολαίας ΣΥΝ, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων, Ομάδα Γυναικών Διεθνούς Αμνηστίας.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s