Νέα

Δελτίο Τύπου

Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία δεν μπορεί να είναι ανεκτή

Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την θαρραλέα καμαριέρα του πολυτελούς ξενοδοχείου Σόφιτελ της Νέας Υόρκης, που κατάγγειλε σεξουαλική επίθεση εναντίον της, απόπειρα βιασμού και ομηρεία. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενες γυναίκες, ιδίως στο χώρο των ξενοδοχείων, τολμούν να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά σεξουαλικής κατάχρησης, και η συχνότερη κατάληξη τέτοιων επιθέσεων είναι να χάσουν τη δουλειά τους. Η καμαριέρα αυτή ήταν μέλος του συνδικάτου της, και κατάφερε να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη των συναδέλφων και συναδελφισσών της.

Το φαινόμενο είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, όμως οι καταγγελίες είναι λίγες. Σύμφωνα με έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη, το 2010 οι αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση στο ΣτΠ αντιπροσώπευαν το 12% του συνολικού αριθμού αναφορών για θέματα διακρίσεων λόγω φύλου. Όλες οι αναφερόμενες ήταν γυναίκες. Την ίδια χρονιά οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο δημόσιο τομέα πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009, ενώ αυτές που αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός τους παραμένει μικρός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί κομμάτι της βίας κατά των γυναικών, θεωρείται διάκριση λόγω φύλου και στον επαγγελματικό χώρο απαγορεύεται από το νόμο (ν. 3896/2010) είτε προέρχεται από προϊστάμενο ή υπεύθυνο επαγγελματικής εκπαίδευσης είτε προέρχεται από υφιστάμενο, συνάδελφο, άλλο εκπαιδευόμενη ή ακόμα και από πελάτη. Σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των περιπτώσεων που τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης προσπάθησαν να αγνοήσουν αυτό που τους συνέβαινε, ελπίζοντας ότι ο δράστης θα υποχωρήσει, αντιμετώπισαν επιδείνωση της κατάστασης.

Ως Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές να προστρέχουν για αλληλεγγύη στις γυναικείες οργανώσεις, στην Πρωτοβουλία μας ή στα συνδικάτα . Η καταγγελία της καμαριέρας της Νέας Υόρκης μας δίνει την ελπίδα ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να τεθεί σοβαρά στην ατζέντα του συνδικαλιστικού κινήματος, κάτι για το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη επιμονή από τις γυναίκες συνδικαλίστριες.

Με την ευκαιρία των λαϊκών κινητοποιήσεων αυτών των ημερών θέλουμε επίσης να καταδικάσουμε σεξιστικά συνθήματα που ακούστηκαν ή εμφανίστηκαν, και στοχοποιούν για άλλη μια φορά τη γυναίκα ως συνυπεύθυνη σε επιθέσεις βιασμού ή σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Επίσης, καταδικάζουμε την διαδεδομένη απαξίωση του επαγγέλματος της καμαριέρας ή καθαρίστριας, που στο βάθος απαξιώνει τις πιο σκληρά εργαζόμενες γυναίκες.

Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Αθήνα, 31-5-2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s